Programul educaţional non – formal „Cluburile ecOprovocarea” se va desfăşura şi în acest an şcolar în două unităţi liceale din Zalău. Este vorba de Colegiul Naţional „Silvania” şi Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”. Rezultatele bune înregistrate de ediţia pilot a Programului, ce a avut loc în primăvara acestui an, au determinat Asociaţia ViitorPlus să dea startul unei noi ediţii, cu susţinerea TenarisSilcotub.
După cum au explicat iniţiatorii, proiectul “Cluburile ecOprovocarea” aduce o nouă provocare educaţională extracurriculară, non-formală, care, prin parcurgerea unei curricule ce integrează aprofundarea unor noţiuni de protecţia mediului cu instrumente de dezvoltare personală, urmăreşte formarea tinerilor în spiritul unei atitudini proactive faţă de rezolvarea problemelor actuale de mediu. Este urmărită atât dezvoltarea cunoştinţelor teoretice referitoare la starea mediului natural, cât şi a abilităţilor de lideri, necesare pentru a prelua iniţiativa şi a participa activ la diminuarea problemelor de mediu în comunităţile lor.
După o conferinţă de patru zile, organizată în intervalul 7-10 septembrie, în care Liderii de Club – profesori din cele trei comunităţi au făcut cunoştinţă cu fundamentele Programului, experimentând ateliere din curricula de mediu pusă la dispoziţie de organizatori, în cadrul fiecărui liceu se va desfăşura o etapă de promovare, înscriere şi selecţie în vederea formării unei echipe, a unui club, compus din trei profesori voluntari şi 15 – 20 de elevi.
Echipa de Club va avea întâlniri săptămânale ce se vor derula conform curriculei şi a unui ghid educaţional detaliat, realizat de experţi în domeniul dezvoltării durabile şi educaţiei non-formale. Prin jocuri, dezbateri, vizualizare de filme, elevii vor dobândi noi cunoştinţe despre mediu şi vor crea documentaţia necesară derulării unui proiect ce va participa la rezolvarea unei probleme de mediu din comunitatea locală. Fiecare Club va primi un grant de startup în valoare de 500 de lei, iar la final, în luna iunie, în urma depunerii şi evaluării proiectelor propuse de fiecare Club acestea pot obţine finanţare pentru implementarea proiectului. Fondul total de premiere este de 16.000 de lei.
Pe parcusul anului şcolar, elevii vor implementa proiectul propus prin implicarea de voluntari din cadrul liceului şi comunitatea locală, vor atrage fonduri pentru derularea acestuia şi vor comunica cu autorităţile locale.
Rezultatele ediţiei pilot „Cluburile ecOprovocarea”, derulat în perioada februarie – iunie 2015, s-au concretizat în: dezvoltarea a patru proiecte care promovează stilul de viaţă sănătos al adolescenţilor, alimentaţia sănătoasă şi petrecerea timpului liber în natură, igienizarea naturii şi energia regenerabilă, înfiinţarea a patru Cluburi, 12 Lideri de Club implicaţi (profesori pasionaţi de activităţi extrascolare şi voluntariat ), participarea activă a 65 de elevi, 14 întâlniri educaţionale săptămânale şi alte întâlniri cu experţi, autorităţi, vizite de lucru pe teren.
De asemenea, programul va fi derulat şi în două licee din Călăraşi, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” şi Colegiul Economic, iar alte patru unităţi liceale din Sibiu vor beneficia de acest proiect în urma obţinerii unei donaţii internaţionale.